Colostrum

Colostrum:

  1. wspiera układ odpornościowy dzięki zawartości składników i substancji naturalnych koniecznych do prawidłowego przebiegu procesów biologicznych, naprawczych i energetycznych.
  2. wspomaga zdolność organizmu do utrzymania optymalnego zdrowia poprzez dostarczenie czynników wzrostu wpływających na procesy regeneracji procesów i tkanek organizmu.

Colostrum to naturalna substancja wytwarzana przez gruczoły mlekowe samic w okresie poprzedzającym poród oraz kilka dni po porodzie. Po upływie 5 – 7 dni kolostrum przechodzi w mleko, którym karmione są niemowlęta.

Colostrum jest podstawowym, odżywczym pokarmem dla noworodka ssaków. Gdy odporność noworodka nie jest jeszcze ukształtowana to własnie colostrum pomaga w ochronie organizmu i wspiera przystosowanie się do nowego środowiska biologicznego.

Podstawowym składnikiem są immunoglobuliny: IgA, IgM, IgG, IgE, IgD. Następnie należy wymienić tak ważne składniki jak: laktoferyna, cytokiny, witaminy( A, D, E, B1, B2, B6, B12), karetonoidy, makropierwiastki (sód, potas, wapń, fosfor, magnez), mikropierwiastki(cynk, selen).

Nie jest możliwe wyprodukowanie w sposób pozaustrojowy colostrum. Ta niezwykła właściwość jest charakterystyczna wyłącznie dla ssaków. Siara zawiera wielokrotnie wyższe stężenie substancji ochronnych niż ich stężenie występujące w ludzkiej krwi.